Суші готують тільки з теплим рисом і тому їх їдять одразу після приготування. Щоб скоротити час між приготуванням страви та її споживанням вигадали контактні суші. Наш шеф рекомендує вжити суші якомога швидше після їх приготування. Якщо ж так вийшло, що порція для вас виявилася завеликою, і ви хочете зберегти суші, роли або сашимі, то слід помістити їх у паперовий бокс, що закривається, і зберігати при температурі 2-4 градуси. Але будьте готові що смакові властивості будуть помітно відрізнятися. Рис буде більш твердим, норі розмокне. Термін зберігання при таких умовах всього 3-4 години, якщо використовується сира риба або морепродукти.
Японська культура передбачає досить суворе дотримання правил етикету при споживанні суші. Увагу звертають навіть на незначні деталі, завдяки чому вживання делікатесу перетворилося на справжню церемонію із дотриманням ритуалу.
Для того, щоб дізнатися, як правильно їсти суші, слід вивчити деякі особливості цієї страви та приправ, які до неї подаються, а також дізнатися особливості того, як їсти суші паличками. Наші поради дозволять вам впевнено почувати себе у японському ресторані чи суші-барі.
Перш за все, треба усвідомити, що суші це не фастфуд. Їсти цю страву треба не поспішаючи, смакуючи шматочок за шматочком. Для того, щоб насолодитися делікатесом, слід починати з більш легких версій, а вже потім переходити до більш насичених із тунцем чи вугром.
Перед початком споживання вам подадуть вологий рушничок (осіборі). Його використовуються для того, щоб витирати руки. В залежності від пори року осіборі може бути холодним або теплим. Після використання його кладуть на підставку.
Як їсти суші згідно з японським етикетом? Ось кілька основних правил:
Можливо, вас здивує, але для жителів країни прийнятним є їсти суші не лише паличками, але й руками. Страву частіше споживають вдень, ніж увечері. Ця традиція збереглася із часів, коли рибу завозили вранці, і залишати її до вечора було небезпечно.
Якщо ви не впевнені у тому, що зможете вправно користуватися паличками, можна брати суші руками. Коли використовуєте палички, звертайте увагу на такі правила етикету:
Як і в західній культурі, при споживанні суші не слід опиратися на стіл ліктями. Під час їжі палички знаходяться в одній руці, іншою в цей час підтримують тарілку. Не можна тримати руки під столом.
Японська страва вже давно не вважається екзотикою для європейських країн, а для багатьох наших співвітчизників замовити суші стало таким же звичним як піца чи гамбургер.
Риба, яка є обов’язковим інгредієнтом страви, забезпечує організм вітамінами, корисними мінералами та Омега-3 кислотами. Вона також запобігає розвитку таких хвороб як діабет, інсульт та сердечні патології.
Але, відповідаючи на питання, як часто можна їсти суші, фахівці радять не зловживати цією стравою. Достатньо ласувати нею двічі на тиждень. Порції теж не повинні бути надмірно великими. У японців не заведено їсти занадто багато. Розмір порції повинен умовно поміщатися у долонях людини.