Для багатьох людей замовлення суші стало улюбленою стравою, якою вони із насолодою смакують в офісі, у ресторані чи вдома. Але часто виникає питання, які напої підходять до суші, щоб краще відчути їх смак. Із японською стравою можна вживати як безалкогольні, так і міцні напої.
Найбільш класичним варіантом безалкогольного напою, який чудово гармонує із суші, є зелений чай. Цей тонізуючий та ароматний напій користується дуже великою популярністю та повагою серед японців, тому вони не могли не поєднати дві популярні страви разом.
Зелений чай освіжає ротову порожнину, але при цьому не перебиває смак суші. Серед найбільш вишуканих сортів зеленого чаю слід відзначити генмайча, кокейча, гекуро. Настоюють та подають зелений чай у глиняному чайнику, розливають його у невеличкі чашечки. Для заварювання замість кип’ятку використовують гарячу воду. Правильно заварений зелений чай сприяє підготовці смакових рецепторів між змінами сетів.
Допустимо споживати суші із традиційними чорними сортами чаю, але у цьому випадку у напій не кладуть цукор. Безалкогольні напої часто обирають для споживання сущі в офісі під час обідньої перерви.
Алкогольні напої до суші слід вибирати із великою відповідальністю, щоб не зіпсувати враження від страви. Розглянемо, який напій до суші доповнить смак японської страви.
Міцний напій, який називають японською горілкою, отримують шляхом бродіння рису і рисового солоду. Його міцність складає 15-20 %, тому він ідеально підходить до суші. Саке заведено подавати до столу підігрітим, пити його треба із невеличких піал. Цей японський напій має густу консистенцію, тому його можна порівняти із лікером.
Для споживання разом із суші найбільш підійде японське пиво. Але якщо немає змоги його дістати, то можна замінити цей слабоалкогольний напій звичайним пивом. Краще обирати світло сорти, в яких немає гірчинки, що може перебити смак суші. Морепродукти, які входять до складу страви, чудово узгоджуються із пивом.
Найчастіше до суші японці обирають сливове вино. Воно має терпкий та насичений квітково-фруктовий аромат та ніжний післясмак. Класичне японське сливове вино Умесю готують із сливи, відомої у нас під назвою ренклод зелений. Сливове вино підходить дівчатам та жінкам, які дбають про стрункість своєї фігури.
Разом із суші гурмани оцінять тонкий смак білого сухого вина та французького сухого рожевого вина. Ці напої до суші найкраще підійдуть під час романтичної вечірки та побачення. Такі вина краще смакують охолодженими.
Червоне вино – це не найкраща ідея для подачі разом із суші. Такі вина більше підходять до м’ясних, а не до рибних страв.
Подавати міцні напої найкраще у графині та глиняних або порцелянових чашечках. Для пива або вина також підійдуть звичайні склянки чи бокали.
Хоча у кожного із нас є свої смаки, деякі напої не рекомендовано споживати разом із суші, оскільки вони можуть погіршити смак японської страви. Невдалим вибором буде міцний алкоголь, такі напої як ром, коньяк, горілка чи шотландське віскі.
Погано гармонують із суші різноманітні солодкі напої, такі як лимонад, солодка газована вода, пепсі та кола, а також коктейлі, які сполучають кілька складників із різними смаками. Єдиний виняток серед солодких напоїв – це японське сливове вино.